zpět
Zajímavost – Lathyrus linifolius (hrachor horský)
- Změna barvy květů je vyvolána změnou stupně kyselosti buněčné šťávy. V mladých květech je šťáva kyselá, květy mají červenou barvu. Ve starších květech je buněčná šťáva neutrální až alkalická, květy jsou modré. Jednoduchým „pokusem“ se můžeme přesvědčit, že červené a modré barvivo květů je často identické a jeho barva závisí na stupni kyselosti buněčné šťávy. Stačí vhodit modrý květ, např. zvonku, do mravenčí kupy. Mravenci nastříkají na květ kyselinu mravenčí. Tam, kde vnikne do buněk (kde se mravenci zakousnou), zbarví se květ červeně. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Hlízovitý, sladce chutnající oddenek hrachoru horského je ve Skotsku využíván k výrobě nápoje. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Hlízovitý, sladce chutnající oddenek hrachoru horského je ve Skotsku využíván k výrobě nápoje. úryvek z Polívka (1900-1904)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.